Den finsk-ryska dramafilmen ”Kupé nr 6” – med finsk originaltitel ”Hytti nro 6” – är årets andra nordiska film. Filmen handlar om en resa på transsibiriska järnvägen i 1980-talets Sovjetunionen. Filmen börjar med en fest i Moskva, en stimmig tillställning i en lägenhet med väggar impregnerade av rödvin, tobaksrök och litterära citat. 

I centrum står värdinnan Irina (Dinara Drukarova) och festens finska gäst, Laura (Seidi Haarla), som studerar arkeologi i Moskva. Vi möter en nedstämd gäst, som försöker bearbeta sin besvikelse över att Irina i sista stund bestämt sig för att hoppa av deras gemensamma resa till Murmansk. Istället visar det sig att hon får en manlig följeslagare på resan.

Resan börjar följande dag och ska föra den unga studenten till Vita havets världsberömda hällristninga sedan hon kysst sin flickvän ”på återseende” på stationen.

Ombord på tåget möter hon i kupén den hårdbarkade gruvarbetaren Ljoha (Juri Borisov). Han är också på väg till Murmansk, men med helt andra förväntningar och erfarenheter i bagaget.

Lauras förhoppningar om en rogivande resa, som ska hjälpa henne finna sig själv, får ett abrupt slut redan första kvällen. Ljoha dricker sig redlöst berusad och pratglad. Det blir en trevande och otippad vänskap.

Filmen är en varm, rolig, skitig och onykter roadmovie på räls.

”Kuosmanen visar att han har ett starkt berättargrepp, full koll på uttrycksformen och en varm relation till karaktärerna han skildrar”, skriver Svenska Yle.

”Kupé nr 6” är inspirerad av Rosa Liksoms Finlandiaprisvinnande roman med samma namn från 2011.

Filmen är på ryska med svensk text.

Filmen hade premiär 2021 och får svensk premiär i februari 2022.

Den fick gott mottagande i finländska medier.

Filmen vann Grand Prix vid filmfestivalen i Cannes och var Finlands Oscarskandidat.

Medverkande: Seidi Haarla, Juri Borisov och Dinara Drukarova.

Manus: Andris Feldmanis och Livia Ulman.

Regi: Juho Kuosmanen.

Se filmen: Klicka här för filmtrailer!

Bakgrund: Föreningen Nordens utmärkta samarbete med Bio Kontrast i Iggesunds Folkets hus fortsätter. Under våren 2022 blir det tre nordiska filmer. Coronarestriktioner gäller med maximalt 50 personer i salongen (inget krav på coronabevis), ingen lotteri och ingen fika. Handsprit finns på flera ställen i lokalen.

Förhandsanmälan: Ja, biljetten betalas vid bokningen. Klicka här för att köpa biljett!

Pris: Biobiljett à 80 kronor. Biljetterna släpps tre veckor före visningen.

Plats: Bio Kontrast, Folkan, Centralgatan 3, Iggesund.

Dag och tid: Torsdagen den 10 mars 2022, klockan 19.

Jörgen Bengtson
Foto: ”Kupé nr 6”

Lämna ett svar