Tillställning: Den svenska filmen ”En komikers uppväxt” är baserad på en roman av Jonas Gardell, som också skrivit filmens manus.

Filmen handlar om tolvårige Juha Lindström i förorten Sävbyholm på sjuttiotalet. Han är klassens clown; för honom är det enda sättet att bli bekräftad. Han gör allt han kan för att passa in i den sociala hackordningen i skolan.

Genom Juha får vi lära känna hans mamma Ritva, pappa Bengt, lillasyster Marianne och klasskamraterna: bästa vännen Jenny, som har ett fult hårspänne i sitt stripiga hår och som Juha skäms för, den mobbade hackkycklingen Thomas som har en galen tysk mamma samt elaka Lennart och Stefan.

I en ”En komikers uppväxt” är dialogen på svenska och finska.

Filmen hade svensk premiär 11 oktober 2019. Den fick blandat mottagande, från bottenbetyg till höga betyg.

I huvudrollerna ser vi bland andra Loke Hellberg och Johan Rheborg som Juha (ung respektive vuxen), Maria Sid som Ritva, Fredrik Hallgren som Bengt och Elisabet Xie som Jenny.

Regi: Rojda Sekersöz.

Producent: Martin Persson.

Bakgrund: Föreningen Nordens utmärkta samarbete med Bio Kontrast i Iggesunds Folkets hus fortsätter, under våren 2020 med nya, nordiska filmer. Efter filmen är det fika och lotteri, som ingår i biljettpriset.

Förhandsanmälan: Nej.

Pris: Biobiljett à 70 kronor.

Plats: Bio Kontrast, Folkan, Centralgatan 3, Iggesund.

Dag och tid: Torsdagen den 16 januari 2020, klockan 19.

Jörgen Bengtson

Lämna ett svar