Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland
Nedan hittar du våra program – kommande och tidigare – samt nyheter och information om vår Nordenavdelning.
Vänortsverksamhet – finns den än? Det är temat för ett möte om den nordiska vänortsverksamheten i allmänhet och den i Bollnäs och Hälsingland i synnerhet. Mötet är årets andra i Bollnäs–Ovanåker.
Senare i vår blir det ytterligare program i Bollnäs och Ovanåker: april om Hans Lidman på Nordkalotten (Edsbyn), maj om vänortsverksamheten på plats i Vänortsparken (Bollnäs) och sommaren resa till Trönö. Ansvarig för verksamheten i Bollnäs och Ovanåker är Stefan Jonäng, se kontaktvägar under Styrelse.
Programmet om vänortsverksamheten har två medverkande, som båda är tidigare kommunstyrelseordförande i Bollnäs: Marie Centervall (S) och Kenneth Nilshem (C).
Bakgrunden är att vänortsverksamheten i Norden gått kraftigt tillbaka.
En vänort är en ort i ett annat land, som en kommun eller motsvarande lokal förvaltningsenhet samarbetar med. Samarbeten mellan enheter på högre nivå, till exempel län/regioner, förekommer också. Vänorter finns mellan länder i Norden och resten av Europa samt även med utomeuropeiska länder.
Ofta har vänorterna något gemensamt, liknande geografiska förutsättningar, liknande historia eller näringar. De har ofta ungefär samma befolkningsmässiga storlek.
Föreningen Norden har gått i bräschen för vänortsverksamheten, även om det finns en europeisk historia med vänorter, som är äldre. År 1924 föreslog Helge Bruhn, generalsekreterare för danska Föreningen Norden, att man i Norden skulle börja med vänortsverksamhet.
Sveriges första vänortskedja började med att Uddevalla i Sverige och Thisted i Danmark blev vänorter 1939. Sedan blev vänortskedjan utvidgad till Skien i Norge, Loimaa i Finland och Mosfellsbær på Island.
Finska vinterkriget väckte en stark vilja i de övriga nordiska länderna att bistå och hjälpa det krigsdrabbade landet. Resultatet blev nya vänorter.
De flesta kommuner i Sverige har eller har haft flera vänorter.
Bilden visar Kumla kommun, som flaggar för sina nordiska vänorter: Aurskog-Höland i Norge, Sibbo i Finland och Frederikssund i Danmark (som tyvärr inte finns med på bilden).
Förhandsanmälan: Nej.
Pris: Gratis för medlemmar i Föreningen Norden. 50 kronor för ickemedlemmar.
Plats: Studieförbudet vuxenskolan, Östra Stationsgatan 15, Bollnäs. Ingång vid Best Western First Hotell, en trappa upp.
Dag och tid: Onsdag 20 mars 2024 klockan 18.
Jörgen Bengtson
Foto: Kumla kommun