Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Fiskarkapellen längs Norrlandskusten

20 april 2023 18:30 21:00

”Fiskarkapell längs södra och mellersta Norrlandskusten”, är rubriken på ett föredrag om den fantastiska kulturskatten i fiskelägena i främst Gästrikland, Hälsingland, Medelpad och Ångermanland. I Hudiksvalls kommun finns hela sju fiskarkapell. Byggnadsantikvarie Anders Olsson berättar om fiskarkapellen.

Fiskarkapellen har en lång historia, som går tillbaka till kung Gustav Vasas dagar och ståndsindelningen, då fiskare blev borgare i Norrlandsstäderna. Men det finns även några moderna fiskarkapell från nittonhundratalet. Mer om de elva fiskarkapellen i Hälsingland och Gästrikland finns på sajten Hälsingekusten.se under toppvinjetten Göra och undervinjetten Fiskarkapell, där det finns en övergripande artikel och elva särskilda artiklar om fiskarkapellen i Gävleborg. Men Anders Olsson vidgar horisonten till kapellen i Medelpad och Ångermanland.

Anders Olsson är byggnadsantikvarie på Länsmuseet Gävleborg och författare – tillsammans med Lars Nylander och Bo Ulfhielm – till boken ”Fiskarkapell i Gästrikland och Hälsingland”.

Bilden är från Grisslans fiskarkapell i norra Ångermanland.

Bakgrund: Café Norden startar klockan 18.30, programmet en halvtimme senare. Arrangemanget är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan (SV), med stöd av Hudiksvalls kommun.

Förhandsanmälan: Nej.

Pris: Gratis för medlemmar i Föreningen Norden. 50 kronor för ickemedlemmar.

Plats: Patricia, Lastagegatan 9, Hudiksvall.

Dag och tid: Torsdag 20 april 2023, klockan 19.

Jörgen Bengtson
Foto: Länsmuseet Gävleborg

Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland

View Organizer Website

Patricia, Hudiksvall

Lastagegatan 9
Hudiksvall, Sverige
+ Google Map