Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland
Nedan hittar du våra program – kommande och tidigare – samt nyheter och information om vår Nordenavdelning.
Inredningskulturen i hälsingegårdar är del av världsarvet. Men inredningskulturen är mer än festsalarna på de sju hälsingegårdar, som FN-organet Unesco utsett till världsarv. Anders Assi berättar om denna inredningskultur, som startar höstens verksamhet i Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland på Patricia i Hudik.
Anders Assis är chef på Ljusdalsbygdens museum. Han är historiker och en av författarna till boken ”Hälsinglands inredningskultur”. På ett uppskattat föredrag i våras berättade han på Ljusdalsbygdens museum om hälsingegårdarnas inredningskultur.
Förenta Nationernas organ Unesco skrev 2012 in hälsingegårdarna i världsarvet. Unesco anser att hälsingegårdarna har enastående universellt värde. Länsmuseet Gävleborg skriver:
”Hälsingegårdarna gör intryck, inte bara i Sverige utan i hela världen. De fyller en viktig lucka på världsarvslistan eftersom jordbrukets landskap och byggnader är underrepresenterat bland världsarven.
Ett viktigt argument för inskrivningen på världsarvslistan var den stora mängd välbevarade gårdar som finns i Hälsingland. De sju gårdarna på listan får tillsammans representera alla dessa gårdar.”
Länsmuseet har under många år inventerat hälsingegårdarna, som omfattar mer än 1 000 särskilt välbevarade gårdar. Sju av dem blev utnämnda till världsarv, varav två finns i Norrhälsingland (Ljusdals kommun).
Bilden visar världsarvsgården Kristofers i Järvsö, Ljusdal.
Bakgrund: Arrangemanget är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan (SV), med stöd av Hudiksvalls kommun.
Förhandsanmälan: Nej.
Pris: Gratis för medlemmar i Föreningen Norden. 50 kronor för ickemedlemmar.
Plats: Patricia, Lastagegatan 9, Hudiksvall.
Dag och tid: Onsdag 27 september 2023, klockan 19, med Café Norden en halvtimme tidigare.
Jörgen Bengtson
Foto: Länsmuseet Gävleborg