Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Ryskt förtryck i estnisk tonsättare

22 november 2023 18:30 21:00

Kan vi lära något av historien från Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och viljan att krossa den ukrainska identiteten? Ja, Ryssland och dessförinnan Sovjetunionen, har en lång historia av liknande övergrepp. Musikvetaren Christer Bouij tar upp fallet med den världsberömde, estniske tonsättaren Veljo Tormis på ett föredrag på Patricia i Hudiksvalll

Veljo Tormis (1930–2017) var tonsättaren, som satte sig upp mot den sovjetiska diktaturen. Han var profilerad kulturarbetare, som tog strid med det ryska förtrycket, som var kamouflerat i en marxist-leninistisk ideologi men har stora likheter med Ryssland före och efter Sovjetunionen. Den sovjetiska säkerhetspolisen, KGB, både avlyssnade och spelade in hans konserter. Sovjetstaten förbjöd flera av hans verk.

Veljo Tormis är av många ansedd som en av vår tids största körkompositörer. Han gjorde över 500 individuella körsånger, de flesta a capella. Det verk som framförts mest utanför Estland, ”Raua needmine” (Järnets förbannelse) från 1972, åkallar gamla schamanistiska traditioner för att bygga upp en allegori om krigets gissel. Detta stycke förbjöds av den sovjetiska diktaturen, tillsammans med andra verk av Tormis.

Bilden är från 2004.

Christer Bouij är musikvetare med många strängar på sin lyra, däribland historia.

Bakgrund: Arrangemanget är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan (SV), med stöd av Hudiksvalls kommun.

Förhandsanmälan: Nej.

Pris: Gratis för medlemmar i Föreningen Norden. 50 kronor för ickemedlemmar.

Plats: Patricia, Lastagegatan 9, Hudiksvall.

Dag och tid: Onsdag 22 november 2023 klockan 19, med Café Norden som börjar en halvtimme tidigare.

Jörgen Bengtson

Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland

Visa Arrangör-webbplats

Patricia, Hudiksvall

Lastagegatan 9
Hudiksvall, Sverige
+ Google Map