Från flykt till Stalins Karelen

december 26, 2017 0 av Jörgen Bengtson

Tillställning: Den finländska filmen ”Den eviga vägen” (Ikitie) är ett verklighetsbaserat drama, som börjar med förföljda, finländska kommunisten Jussi Ketolas flykt från Finland till Stalins Karelen. Innan har han och familjen – hustru och två barn – återvänt till Finland efter hårda år i USA.

Året är 1930 och den närmast fascistiska Lapporörelsen tvångskör kommunister och andra med vänstersympatier till gränsen.

Med nöd och näppe flyr Jussi till Sovjetunionen, där han får en ny identitet. Tillsammans med andra finländare börjar han bygga socialismen i Sovjetkarelen. Han börjar få ett bättre liv, men så förvandlar Stalins styre paradiset till helvete, som enligt förhandstexterna till filmen ”får döden att framstå som en lättnad”.

”Den eviga vägen” baserar sig på Antti Tuuris historiska roman med samma namn. Tommi Korpela spelar Jussi Ketola och Sidse Babett Knudsen hans hustru. Antti-Jussi Annila står för regi.

Filmen hade premiär 22 augusti 2017.

Bakgrund: Föreningen Nordens utmärkta samarbete med Bio Kontrast i Iggesunds Folkets hus fortsätter, under vintern och våren 2018 med hela fem nordiska filmer. Efter filmen är det fika och lotteri, som ingår i biljettpriset.

Förhandsanmälan: Nej.

Pris: Biobiljett à 60 kronor.

Plats: Bio Kontrast, Folkan, Centralgatan 3, Iggesund.

Dag och tid: Torsdagen den 22 februari 2018, klockan 19.

Sidan uppdaterad 15 mars 2018