Mannerheim i Söderhamn och Hudik

oktober 9, 2018 0 av Jörgen Bengtson

Finlands räddare, marskalk Gustaf Mannerheim, har sina rötter i Gävle. Den 8 och 9 oktober 2018 drog hans norrut till grannstäderna Söderhamn och Hudiksvall. Han kom inte personligen men väl i form av historikern Torsten Augrell, som höll föredrag om Finlands räddare hos Föreningen Norden Hudiksvall-Hälsingland.

Torsten Augrell berättade om nittonhundratalets kanske största person i nordisk historia, adelsmannen Gustaf Mannerheim (1867-1951). Han gick i tsarrysk tjänst, för att som pensionär bli överbefälhavare och riksföreståndare för det självständiga Finland. Han utkämpade fyra krig på finsk mark för landets självständighet och frihet: frihetskriget/inbördeskriget, vinterkriget, fortsättningskriget och lapplandskriget.

Torsten Augrell berättade om Gustaf Mannerheims spännande och historiskt mycket viktiga liv.

Gustaf Mannerheim hade det inte så lätt i början av sitt liv. Han blev utslängd från skolan och lade flera misslyckanden till varandra. I dag skulle han antagligen ha fått alla möjliga ”bokstäver” på sig, men sedan gick det bättre för honom! Han blev marskalk av Finland och Nordens sannolikt mest berömda nittonhudratalsperson.

Gustaf Mannerheims anfader var Henrik Marhein (1618–67), som sannolikt kom från Holland. Marhein var köpman i Gävle och delägare i Tolvfors bruk, Gästrikland. Hans son, Augustin Marhein (1654–1732), blev adlad 1693 med namnet Mannerheim.

Torsten Augrell är historiker och tidigare forskningssekreterare vid statliga Vetenskapsrådet.

Arrangemanget gick av stapeln på Stadsbiblioteket i Söderhamn respektive Patricia i Hudiksvall och samlade totalt cirka 70 personer.

Som vanligt inledde Café Norden föredraget i Hudik.

Föredraget var ett samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan.

Sidan uppdaterad 25 oktober 2018