Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Film: ”Hammarskjöld”

1 februari 19:00 21:00

Filmen ”Hammarskjöld” handlar om den sista tiden med Förenta Nationernas generalsekreterare Dag Hammarskjöld, innan har dör i en en flygolycka, ett sannolikt sabotage. Han planerade för att dra sig tillbaka till gården Backåkra och friheten på Österlen.

Året är 1961. Samtidigt som Dag Hammarskjölds FN-tid går mot sitt slut, rasar det kalla kriget för fullt, och brännpunkten ligger i Kongo. Dag Hammarskjöld tar på sig uppdraget att mäkla fred och enighet i landet. Ett omöjligt uppdrag, enligt många. Ett självmordsuppdrag, enligt andra.

Filmen är en intensiv, spännande och rörande berättelse. Den för oss lite närmare den lika elegante som beslutsamme svenske diplomaten. Filmen är baserad på Dag Hammarskjölds liv men tar sig vissa friheter som att han skulle ha varit homosexuell, vilket det inte finns några belägg för.

Mikael Persbrandt spelar rollen som Dag Hammarskjöld. Dansken Per Fly är regissör.

Filmen är på engelska med svensk text.

Filmen hade premiär 25 december 2023.

Genre: Drama och thriller.

Regi: Per Fly.

Större roller: Mikael Persbrandt, Francis Chouler, Cian Barry, Hakeem Kae-Kazim, Colin Salmon, Sara Soulié, Richard Brake och Thure Lindhardt.

Bakgrund: Föreningen Nordens utmärkta samarbete med Bio Kontrast i Iggesunds Folkets hus fortsätter. Under första halvåret 2024 blir det fyra nordiska filmer, se www.folkan.com/bio.

Förhandsanmälan: Ja, biljetten betalas vid bokningen. Klicka här för att köpa biljett!

Pris: Biobiljett à 100 kronor, inklusive lotteri och fika. Biljetterna släpps tre veckor före visningen och kan bokas på bio.se.

Plats: Bio Kontrast, Folkan, Centralgatan 3, Iggesund.

Dag och tid: Torsdag 1 februari 2024 klockan 19.

Jörgen Bengtson
Foto: ”Hammarskjöld”

Bio Kontrast och Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland

Folkets hus Iggesund

Centralgatan 3
Iggesund, 825 30 Sverige
+ Google Map