Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Industrihistoria: övergivna platser

2 april 17:30 20:30

Jan Jörnmark berättar om övergivna platser, som speglar svensk efterkrigshistoria. Han gör det på ett arrangemanget i Hudiksvall den 2 april.

Jan Jörnmark, född 1959 i Karlstad, är utredare, författare,, debattör, föreläsare och fotograf. Han är filosofie doktor och docent i ekonomisk historia. Han genomför utredningar och håller föreläsningar om svensk bostadspolitik och samhällsekonomi.

För många är han mest känd för sina fotoböcker och utställningar om övergivna platser i svensk industri. Hans senare bok, ”Övergivna platser – finalen”, är en skildring av hur Sverige omstrukturerades efter 1970. Han berättar historierna om Volvo, Saab, fastighetsbubblan, Jan Stenbeck, Bert Karlsson och mycket mer genom ett unikt fotomaterial.

Jan Jörnmark doktorerade 1993 på en avhandling om integrationen och omvandlingen av den europeiska stålindustrin. Sedan kom han att specialisera sig på svensk bostadspolitik, globalisering, digitalisering – och industrihistoria som övergivna platser handlar om. Han har varit verksam på Chalmers tekniska högskola, Handelshögskolan i Göteborg, Nationalencyklopedin, GT/Expressen, Göteborgs Posten och Dagens Industri. Han har fått en rad utmärkelser för sina arbeten.

Han har också en politisk bakgrund. År 2017 var Jan Jörnmark en av grundarna till det lokala och regionala partiet Demokraterna i Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen. 

Jan Jörnmark har publik webbplats och Facebooksida.

Bakgrund: Arrangemanget är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan (SV), med stöd av Hudiksvalls kommun.

Förhandsanmälan: Nej.

Pris: Gratis för medlemmar i Föreningen Norden. 50 kronor för ickemedlemmar.

Plats: Patricia, Lastagegatan 9, Hudiksvall.

Dag och tid: Tisdagen 2 april 2024 klockan 18, med Café Norden som börjar 17.30.

Jörgen Bengtson

Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland

Visa Arrangör-webbplats

Patricia, Hudiksvall

Lastagegatan 9
Hudiksvall, Sverige
+ Google Map