Loading Events

« All Events

Trönö gamla kyrka och ”helgon” i fokus

6 juli 14:00 16:00

En vandrande föreläsning om ”Trönöhelgonet” Lars Bodin och Trönö gamla kyrka. Det är sommarens program, som Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland arrangerar i Söderhamn.

Lars Bodin (1845–1928) var känd som ”Trönöhelgonet. Han var snickare men blev mest känd för sitt religiösa liv. Namnet ”Trönöhelgonet” fick han i samband med begravningen. Han var medlem i Missionsförsamlingen, och många är de historier där han ”samtalade med Far”, som han kallade sina böner till Gud. Lars Bodin var snickare till yrket. I många hem i Trönö finns ännu möbler, dörrar och fönster tillverkade av honom.

Evenemanget omfattar också Trönö gamla kyrka från 1200-talet. Kyrkan är – med sin välbevarade, träklädda bogårdsmur och sina två helt intakta stigportar – en av landets bäst bevarade medeltida kyrkor och kyrkplatser. Den har har, till skillnad från många andra medeltida kyrkor, blivit förskonad från genomgripande, sentida ingrepp. Runt Trönö gamla kyrka går en mycket ovanlig och välbevarad bogårdsmur.

En tredje anhalt är Söderblomsgården, den gamla prästgården. Den är mest känd som barndomshem för Nathan Söderblom, Sveriges mest kända ärkebiskop (bilden).

Bakgrund: Arrangemanget är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan (SV).

Förhandsanmälan: Nej.

Pris: 30 kronor för medlemmar i Föreningen Norden. 80 kronor för ickemedlemmar.

Plats: Söderblomgsgården, Trönö.

Dag och tid: 6 juli 2024 klockan 14–16.

Jörgen Bengtson

Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland

View Organizer Website

Söderblomsgården

Långbro 376
Trönödal, 82695 Sverige
+ Google Map