Sågverksboom på Norrlandskusten
maj 13, 2025Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland bjöd in Lars Ilshammar – historiker, it-debattör och tills helt nyligen biträdande riksbibliotekarie vid Kungliga biblioteket (KB) – för att tala om sågverksboomen på Norrlandskusten i mitten av 1800-talet.
Lars Ilshammar är från Ljusdal och ledamot av Hälsinge Akademi. Hans farfars far var sågverksarbetare på Håstaholmen och Lars har kvar anknytning till Hudiksvall genom fritidsboende på Olmen, Hudiksvalls skärgård.
Ett trettiotal personer hade kommit till Patricia för att lyssna på Lars berättelse om sågverksboomen i Hudiksvall och Norrlandskusten i mitten på 1800-talet. Anknytning gjordes till hans släktingar, som flyttade ifrån Värmland för att hitta ny försörjning.

Hudiksvalls Trävaru AB, som drev sågen på Håstaholmen, anställde mängder av arbetare, både kvinnor och män. Sågen drevs av den tidens nymodighet ångmaskinen. Men allt annat arbete gjordes för hand. Inrullning av stockar, sortering, stabbläggning och utlastning till pråmar och segelfartyg. Dessutom eldning, underhåll, kolning med mera.
Sågverksboomen gjorde att Hudiksvall flerdubblade sin befolkning under 1800-talet. Och likadant var det efter hela Norrlandskusten. I Sundsvall hette det att ”såg vid såg jag såg, varhelst jag såg” (skalden Elias Sehlstedt).
Intressant att notera är att Sverige och Finland ännu i dag är de största nationerna för export av sågade trävaror. Andra länder producerar mer men har även en stor hemmamarknad och mindre export.
Nästa program med föreningen Norden kommer till hösten med bland annat flera författarbesök. Föreningen har också en resa till Ösel och Hapsal i september. Mer information på föreningens hemsida och annons i press.
Text och foto:
Gunnar Grenholm