Andas på isländska

mars 30, 2019 0 av Jörgen Bengtson

Tillställning: Den isländska filmen ”Andi∂ e∂lilega”, med engelska titeln ”And Breathe Normally”, från 2018 handlar om två kvinnor. De träffar varandra på Reykjavíks flygplats. Den ena är från Island, den andra från Guinea Bissau.

Isländskan Lara är en ensamstående, hemlös mamma, som hoppas på provanställning i passkontrollen. Den ska ge henne förutsättningar att ta hand om sin son. Afrikanskan Adja är flykting, som mellanlandar med falskt pass på väg till Kanada.

Vid passkontrollen påpekar Lara ett fel, som leder till att polisen griper Adja och placerar henne i förvar inför deportation. Samtidigt måste Lara, i väntan på anställning och hyreskontrakt, sova i bilen med sonen.

Omständigheterna och slumpen leder till att de möts igen. En oväntad vänskap uppstår, som kommer att förändra bådas liv för alltid.

Filmen handlar om utsatthet, vänskap och hur ett oöverlagt ord kan förändra människors liv i grunden.

Filmen vann priset Bästa regi på Sundance Film Festival 2018.

I rollerna ser vi bland annat Kristín Þóra Haraldsdóttir, Babetida Sadjo och Patrik Nökkvi Pétursson.

Regi: Ísold Uggadóttir.

Bakgrund: Föreningen Nordens utmärkta samarbete med Bio Kontrast i Iggesunds Folkets hus fortsätter, under våren 2019 med nya nordiska filmer. Efter filmen är det fika och lotteri, som ingår i biljettpriset.

Förhandsanmälan: Nej.

Pris: Biobiljett à 70 kronor.

Plats: Bio Kontrast, Folkan, Centralgatan 3, Iggesund.

Dag och tid: Torsdagen den 25 april 2019, klockan 19.