”Euthanzier” lockade med svart humor

april 14, 2019 0 av Jörgen Bengtson

Den finska dramafilmen ”Euthanzier” från 2017 är en thriller med svart humor och skruvat våld. Den lockade en blandad publik till Bio Kontrast i Iggesunds Folkets hus, som har samarbete med Föreningen Norden Hudiksvall-Hälsingland, den 11 april 2019.

I filmen ställs personer med tvivelaktiga moraliska ståndpunkter mot varandra. Den tillknäppte enslingen och bilmekanikern Veijo Haukka avlivar djur som en sidoverksamhet. Samtidigt har han större empati med djuren än med dess ägare, som han ofta påpekar. Hans ensliga tillvaro krackelerar, när han vägrar avliva en frisk hund – som en bekräftelsetörstande nynazistisk man äger – och samtidigt inleder en relation med sin inlagda fars sjuksyster.

Regissören Teemu Nikki presenterar en visuellt slående och oupphörligen överraskande film, som både hyllar och leker med exploateringsgenrens estetik och berättarform.

I rollerna ser vi Matti Onnismaa, Jari Virman, Hannamaija Nikander, Heikki Nousiainen, Pihla Penttinen, Jouko Puolanto, Santtu Karvonen, Alina Tomnikov och Ilari Johansson. Teemu Nikki står för regin.

Efter filmen var det som vanligt fika och lotteri, som ingår i biljettpriset.

Jörgen Bengtson