Skogsfinnar fick folk till Ljusdal

april 15, 2019 0 av Jörgen Bengtson

”Skogsfinnen närmare än du tror”, var rubriken på ett föredrag av Eva Jernqvist, organisationen Finnbygder i samverkan (Finnsam), på Solhuset i Ljusdal den 4 april 2019. Arrangör var Föreningen Norden Hudiksvall-Hälsingland.

Cirka 20 personer kom till mötet om skogsfinnarnas historia i Hälsingland, som går tillbaka till tiden då Finland var en del av Sverige. Då kom många finnar från Finland för svedjebruk i Hälsingland och andra skogsrika landskap.

– Hon redogjorde varifrån dessa skogsfinnar kom och var de slog sig ner. Svedjebruket de använde sig av skedde på marker som var oanvända och inte tillhörde någon bonde, berättar Anita Båth.

Det finns flera felaktiga myter kring skogsfinnarna. Eva Jernqvist berättade att en av de stora myterna är att skogsfinnarna fanns i Sverige mycket tidigare än vi i allmänhet tror.

– En trevlig kväll med många frågor, summerar Anita Båth mötet.

Som vanligt föregick Café Norden föredraget. Evenemanget skedde i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan (SV).

Finnsams syfte är att underlätta samarbete, forskning och samordning av aktiviteter som rör skogsfinnarna i Sverige. Finnsam är en skogsfinsk nätverksorganisation med aktiv webbplats för den som vill veta mer, www.finnsam.org.

Finnsams uppdelning på olika geografiska områden speglar skogsfinnarnas stora utbredning: Bergslagen, Gävle-Dala, Mellannorrland, Närke och Tiveden, Värmland, Ångermanland södra Lappland, Norges norra finnskog och Norges södra finnskog.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 15 april 2019