”Kona fer í stríð” från Island

augusti 27, 2019 0 av Jörgen Bengtson

Tillställning: Den isländska filmen ”Woman at War”, som den är känd som utanför Island, är en thriller och dramakomedi, eller som Sveriges Television skriver i sin recension: ”ett stycke kärv humor från den isländska vischan”. På isländska är titeln, ”Kona fer í stríð”, vilket är fullt begripligt på svenska. Varför har filmen inte fått en svensk titel, undrar man.

Filmen handlar om Halla, miljökämpe och körledare i 40-årsåldern. Hon har två mål i livet: att rädda Island undan miljöförstöring, i synnerhet från aluminiumindustrin, och att försöka bli adoptivmor. Hon ger hon sig på företagets infrastruktur – med pilbåge – och blir snart mediernas intresse som den anonyma hämnaren. I vågskålen ligger att om hon blir fångad och avslöjad, vore hennes möjligheter att få adoptera ett barn små.

I filmen finns också Hallas knepiga relation till tvillingsystern Àsa, en romantisk del och en återkommande sydländsk turist, som vinglar omkring på sin cykel i obygden.

Regissören har tidigare gjort Om hästar och män och vunnit Nordiska rådets filmpris.

Filmen är från 2018 hade svensk premiär i februari 2019.

I huvudrollen som Halla ser vi Halldóra Geirharðsdóttir.

Regi: Benedikt Erlingsson.

Bakgrund: Föreningen Nordens utmärkta samarbete med Bio Kontrast i Iggesunds Folkets hus fortsätter, under hösten 2019 med rekordmånga nordiska filmer, nio stycken. Efter filmen är det fika och lotteri, som ingår i biljettpriset.

Förhandsanmälan: Nej.

Pris: Biobiljett à 70 kronor.

Plats: Bio Kontrast, Folkan, Centralgatan 3, Iggesund.

Dag och tid: Torsdagen den 10 oktober 2019, klockan 19.