Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland
Nedan hittar du våra program – kommande och tidigare – samt nyheter och information om vår Nordenavdelning.
Hälsinge regemente fyller 400 år och har en historia av ”stolta slag och blodiga förluster”. Journalisten Gunilla Kidstrand berättar om regementet, som flyttade till Gävle och upphörde som I 14. Hon kommer senare i vår ut med en bok om Hälsinge regemente och lyfter på förlåten till boken och historien på detta arrangemang i Hudiksvall den 25 april.
Hälsinge regementes soldater har präglat Hälsinglands kultur och historia under lång tid, även om det slutade som regemente i Gästrikland. Hälsinge regemente var ett interiförband, som verkade i olika former åren 1630–1997, men med historia äldre än så.
Hälsinge regemente härstammar från de så kallade norrlandsfänikor, som kungen organiserade i Hälsingland och Gästrikland på 1550- och 1560-talen. År 1615 lät kung Gustav II Adolf organisera Norrlands storregemente bestående av soldater från Gästrikland, Hälsingland, Medelpad, Ångermanland och Västerbotten.
Cirka 1624 delades storregementet upp i tre mindre regementen av vilka ett 1630 fick namnet Hälsinge regemente. Det gör att regementet i år firar sin 400-årsdag.
Gunilla Kindstrand, född 1957, har bakgrund som journalist, bland annat som kulturredaktör på Arbetarbladet samt chefredaktör för Hudiksvalls Tidning och de tre andra tidningarna i Hälsingland. Hon har också varit programledare för Sveriges Televisions litteraturprogram Röda rummet, teaterproducent och dramaturg.
Hon har gett ut tiotalet böcker, där den senaste beräknas utkomma våren 2024 och handla om Hälsinge regemente.
Bakgrund: Arrangemanget är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan (SV), med stöd av Hudiksvalls kommun.
Förhandsanmälan: Nej.
Pris: Gratis för medlemmar i Föreningen Norden. 50 kronor för ickemedlemmar.
Plats: Patricia, Lastagegatan 9, Hudiksvall.
Dag och tid: Torsdagen 25 april 2024 klockan 18, med Café Norden som börjar 17.30.