Stark dramadokumentär i Iggesund

februari 23, 2018 0 av Jörgen Bengtson

Den finländska dramadokumentären ”Den eviga vägen” (Ikitie) lockade inte så många som den var värd, när Bio Kontrast i samarbete med Föreningen Norden Hudiksvall-Hälsingland visade filmen på Folkan Iggesund i går.

– En bra film men tyvärr knappt halvfull salong, berättar Anders Bouij.

Filmen är baserad på den förföljda, finländska kommunisten Jussi Ketolas flykt från Finland till Stalins Karelen. Innan har han och familjen – hustru och två barn – återvänt till Finland efter hårda år i USA.

Året är 1930 och den närmast fascistiska Lapporörelsen tvångskör kommunister och andra med sympatier till vänster till den sovjetiska gränsen.

Med nöd och näppe flyr Jussi till Sovjetunionen, där han får en ny identitet. Tillsammans med andra finländare börjar han bygga socialismen i Sovjetkarelen. Han börjar få ett bättre liv, men så förvandlar Stalins styre paradiset till helvete, som enligt förhandstexterna till filmen ”får döden att framstå som en lättnad”.

– På den sovjetiska sidan upplever familjen frid men mest vidrigheter. Filmen är viktig, då denna tid i vår 1900 -talshistoria inte uppmärksammats tillräckligt, i skuggan av Tysklands grymheter, säger Anders Bouij.

”Den eviga vägen” baserar sig på Antti Tuuris historiska roman med samma namn. Tommi Korpela spelar Jussi Ketola och Sidse Babett Knudsen hans hustru. Antti-Jussi Annila står för regi.

Filmen hade premiär 22 augusti 2017.

Efter filmen var det som vanligt fika och lotteri, som ingick i biljettpriset.

Jörgen Bengtson