Hjärtgripande film

mars 5, 2018 0 av Jörgen Bengtson

Tillställning: Den isländska dramafilmen ”Heartstone” skildrar en dramatisk tonårssommar för de oskiljaktiga vännerna Kristján och Thor, som bor i en enslig by. Plötsligt är flickor mer intressanta än fotboll. Men Kristján upptäcker snart att hans känslor för Thor har förändrats och förstärkts, medan Thor blir intresserad av Beta.

Filmen är näst intill dokumentärt i sitt sätt att skildra denna genuina och vackra historia om vänskap och kärlek. Pojkarna kommer från familjer med många interna konflikter, som också de skildras på ett ärligt och gripande sätt.

Filmen är ackompanjerad av mäktig musik och mäktigt, kargt landskap.

Blær Hinriksson spelar Kristján, Baldur Einarsson gestaltar Thor och Diljá Valsdóttir spelar Beta.

Manus och regi står Guðmundur Arnar Guðmundsson för. Kompositör är Kristian Eidnes Andersen.

Kritiker och publik tog emot filmen väl, som blev nominerad till Nordiska Rådets filmpris. Filmen har fått flera utmärkelser: TIFF Award for Best Directing, European University Film Award, TIFF Awards The Audience Award.

Filmen hade isländsk premiär den 28 december 2016 och svensk biopremiär den 30 juni 2017.

Bakgrund: Föreningen Nordens utmärkta samarbete med Bio Kontrast i Iggesunds Folkets hus fortsätter, under vintern och våren 2018 med hela sju nordiska filmer. Efter filmen är det fika och lotteri, som ingår i biljettpriset.

Förhandsanmälan: Nej.

Pris: Biobiljett à 60 kronor.

Plats: Bio Kontrast, Folkan, Centralgatan 3, Iggesund.

Dag och tid: Torsdagen den 5 april 2018, klockan 19.

Sidan uppdaterad 5 mars 2018