Andas på isländska lockade till Iggesund

april 25, 2019 0 av Jörgen Bengtson

Den isländska filmen ”Andi∂ e∂lilega”, med engelska titeln ”And Breathe Normally”, från 2018 handlar om två kvinnor. Den lockade en blandad publik till Bio Kontrast i Iggesunds Folkets hus den 25 april 2019. Bio Kontrast har sedan länge ett samarbete med Föreningen Norden Hudiksvall-Hälsingland.

Filmen handlar om två kvinnor, som träffar varandra på Reykjavíks flygplats, den ena från Island, den andra från Guinea Bissau.

Isländskan Lara är en ensamstående, hemlös mamma, som hoppas på provanställning i passkontrollen. Den ska ge henne förutsättningar att ta hand om sin son. Afrikanskan Adja är flykting, som mellanlandar med falskt pass på väg till Kanada.

Vid passkontrollen påpekar Lara ett fel, som leder till att polisen griper Adja och placerar henne i förvar inför deportation. Samtidigt måste Lara, i väntan på anställning och hyreskontrakt, sova i bilen med sonen.

Omständigheterna och slumpen leder till att de möts igen. En oväntad vänskap uppstår, som kommer att förändra bådas liv för alltid.

Filmen handlar om utsatthet, vänskap och hur ett oöverlagt ord kan förändra människors liv i grunden.

Filmen vann priset Bästa regi på Sundance Film Festival 2018. I rollerna bland annat Kristín Þóra Haraldsdóttir, Babetida Sadjo och Patrik Nökkvi Pétursson, regi Ísold Uggadóttir.

Efter filmen var det som vanligt fika och lotteri, som ingick i biljettpriset.

Jörgen Bengtson