Hälsingesonen blev ärkebiskop

Hälsingesonen blev ärkebiskop

maj 8, 2023 0 av Jörgen Bengtson

Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsinglands evenemang om hälsingesonen Nathan Söderblom, som blev både ärkebiskop och Nobelpristagare i fred, blev ett populärt evenemang den 8 maj 2023 på Patricia, Hudiksvall, som lockade 22 personer.

Tomas Jönsson höll föredraget om Nathan Söderblom. Tomas Jönsson är präst i Hudiksvallsbygdens församling. Han berättade om Nathan Söderblom, som härstammade från Hälsingland och Trönö, med flera år även i Bjuråker och Hudiksvall. Fadern, som också var präst, hade tjänst förutom i Trönö också i Bjuråker, Hälsingtuna och Norrala.

Sonen Nathan tog studenten i Hudiksvall och skrevs in vid Uppsala universitet 1883. Efter en resa till USA, tog han teologie kandidatexamen 1892 och prästvigdes året därefter. Han första prästtjänst var vid Uppsala hospital, vilket gjorde det möjligt för honom att fortsätta studera teologi. Under studietiden var han såväl vice ordförande som ordförande i Uppsala studentkår.

Nathan Söderblom flyttade till Paris 1894 för att fördjupa sig i sina studier. Han fick också en tjänst som pastor vid den svenska församlingen där, som vid denna tid till stor del utgjordes av svenska konstnärer.

År 1901 utnämndes han till professor i religionshistoria och religionsfilosofi vid Uppsala universitet. Vid sidan av den tjänsten verkade han även som kyrkoherde i Helga Trefaldighets församling i Uppsala.

Åren 1901–12 bodde Nathan Söderblom med sin familj i Stabby prästgård i Uppsala.

År 1914 blev Nathan Söderblom utnämnd till Svenska kyrkans ärkebiskop. Han innehade ämbetet fram till sin död 1931.

Genom sina internationella kontakter i bland annat Frankrike, Tyskland och England upplevde han första världskrigets verkningar mycket starkt. Hans slutsats var att kyrkorna i världen måste samarbeta för att i framtiden undvika nya katastrofer. 1930 fick Nathan Söderblom Nobels fredspris främst för sitt ekumeniska arbete.

Evenemanget inleddes som vanligt med Café Norden och information om kommande evenemang i föreningen.

Gunnar Grenholm

Uppdaterad 6 juni 2023