Putin brutit mot alla avtal

Putin brutit mot alla avtal

mars 17, 2022 0 av Jörgen Bengtson

Ryssland har brutit mot avtal efter avtal som rör Ukraina. Olof Ehrenkrona talade om kriget i Ukraina på Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsinglands evenemang den 17 mars och om Rysslands avtalsbrott. Olof Ehrenkrona började med Helsingforskonferensen som resulterade med ett undertecknande i Helsingfors 1 augusti 1975 – och slutade med nuvarande ryska anfallskriget på Ukraina.

Olof Ehrenkrona är före detta sakkunnig i ekonomidepartementet, ambassadör, svensk generalkonsul i Mariehamn, skribent på Svenska Dagbladet med mera.

Helsingforsavtalet har sedan förnyats och införlivats i nya överenskommelser. Putin har brutit mot alla dessa punkter.

Nästa punkt var Budapestöverenskommelsen, som är kopplad till Sovjetunionen fall 1991. Då började förhandlingar om att de kärnvapen som funnits i Sovjetunionen utanför Ryssland. De fanns delvis i Kazakstan men framför allt i Ukraina, som hade en tredjedel av den sovjetiska kärnvapenarsenalen. De lämnades senare tillbaka till Ryssland i utbyte mot säkerhetsgarantier genom Budapestöverenskommelsen 1994, ett avtal, underskrivet av USA, Storbritannien och Ryssland. Viktigast var att Ukrainas gränser skulle garanteras. Putin har också brutit mot denna överenskommelse.

Ryssland tuggade sedan i sig Krim och skapade två ”folkrepubliker” i östra Ukraina. Man förhandlade fram två avtal i Minsk, Minsk I och Minsk II, för att få slut på fientligheterna. Putin har brutit mot båda.

Den nuvarande ryska ledningen består i stort av personer som den gamle KGB-agenten Vladimir Putin tagit med sig från Leningrad/Sankt Petersburg. Den innersta kärnan är ganska liten, men det är Putin som har greppet. Den här maktgruppen liknade Ehrenkrona vid en maffialedning. De har alla hållhakar på varandra, vilket i mycket är ett hinder för en palatskupp. Denna maktklick har ingen social bas ute i samhället.

Kriget går alltså inte speciellt bra för Ryssland. Sambanden har inte fungerat bra, trupper har blivit stående länge på en plats utan förnödenheter. Många soldater har blivit alltmer omotiverade, också genom mötet med lokalbefolkningen. Utgången av kriget är oviss.

Evenemanget som samlade många deltagare. Det inleddes som vanligt med Café Norden.

Nästa evenemang är Nordiska Gästabudet den 30 mars, som är en trerättersmeny tillagad av CUL:s restaurangskola i Hudiksvall. Anmälan senast 22 mars till Britt-Marie Hörnell, mobil 070-288 08 73 och e-post herjehornell@msn.com.

Text och foto:
Gunnar Grenholm