Svart finsk humor i ”Euthanzier”

mars 30, 2019 0 av Jörgen Bengtson

Tillställning: Finska ”Euthanzier” från 2017 är en dramafilm och thriller med svart humor och skruvat våld. Personer med tvivelaktiga moraliska ståndpunkter ställs mot varandra.

Den tillknäppte enslingen och bilmekanikern Veijo Haukka avlivar djur som en sidoverksamhet. Samtidigt har han större empati med djuren än med dess ägare, som han ofta påpekar. Hans ensliga tillvaro krackelerar, när han vägrar avliva en frisk hund – som en bekräftelsetörstande Nynazistisk man äger – och samt inleder en relation med sin inlagda fars sjuksyster.

Regissören Teemu Nikki presenterar en visuellt slående och oupphörligen överraskande film, som både hyllar och leker med exploateringsgenrens estetik och berättarform.

I rollerna ser vi Matti Onnismaa, Jari Virman, Hannamaija Nikander, Heikki Nousiainen, Pihla Penttinen, Jouko Puolanto, Santtu Karvonen, Alina Tomnikov och Ilari Johansson.

Regi: Teemu Nikki.

Bakgrund: Föreningen Nordens utmärkta samarbete med Bio Kontrast i Iggesunds Folkets hus fortsätter, under våren 2019 med nya nordiska filmer. Efter filmen är det fika och lotteri, som ingår i biljettpriset.

Förhandsanmälan: Nej.

Pris: Biobiljett à 70 kronor.

Plats: Bio Kontrast, Folkan, Centralgatan 3, Iggesund.

Dag och tid: Torsdagen den 11 april 2019, klockan 19.