Estnisk musik under sovjetförtryck

Estnisk musik under sovjetförtryck

november 27, 2023 0 av Jörgen Bengtson

Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland hade ett föredrag med tjugotalet åhörare på restaurang Patricia, Hudiksvall, 22 november 2023. Ämnet var förtrycket och trakasserierna i sovjetrepubliken Estland mot bland annat kulturarbetare. Föredragshållare var musikvetaren och historikern Christer Bouij, Hudiksvall (bilden).

Nationen Estland har under långa tider dominerats av andra nationer. Även Sverige styrde där under vår stormaktstid på sexton- och sjuttonhundratalet. Efter andra världskriget fick dåvarande Sovjetunionen Estland som krigsbyte och bildade Estniska socialistiska sovjetrepubliken (Estniska SSR) som en del av unionen.

Förutom förvisningar till Sibirien av stora befolkningsgrupper för minsta protest eller bara släktskap med misstänkta, jagade KGB, Sovjetunionens hemliga polis, även kulturarbetare. Syftet var att utplåna nationen Estlands kultur och skapa den nya sovjetmänniskan. Många kulturarbetare fick smyga med sitt arbete och dölja det i propagandan för Stalin och Sovjetunionen.

Som exempel berättade föredragshållaren om tonsättaren Veljo Tormis (1930– 2017). Han övervakades ständigt av KGB. Hans verk klassades som nationalistiskt borgerliga och antisovjetiska. KGB uppmanade honom att i stället hylla Stalin och sovjetsamhället.

Otaliga dossier upprättades om honom av anställda i KGB. Rysslands nuvarande president, Vladimir Putin, var en sådan person, anställd av KGB men verksam i dåvarande DDR, kommunistiska regimen i Östtyskland.

Sista evenemanget med Föreningen Norden 2023 är i samarbete med Bio Kontrast, filmen Min älskade sjökapten. Fler evenemang med Föreningen Norden kommer nästa år. Mer information på föreningens webbplats.

Text och foto:
Gunnar Grenholm