Gustav Vasa – landsfader och tyrann
Kulturhuset Glada Hudik Rådhusgatan 2, Hudiksvall, SverigeFör 500 år sedan valdes Gustav Vasa till kung av riksdagen i Strängnäs. Därmed införde Sverige ärftligt kungadöme. Herman Lindqvist…
Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland
Nedan hittar du våra program – kommande och tidigare – samt nyheter och information om vår Nordenavdelning.
För 500 år sedan valdes Gustav Vasa till kung av riksdagen i Strängnäs. Därmed införde Sverige ärftligt kungadöme. Herman Lindqvist…
Vad är den aktuella situationen i Ukraina och Ryssland? Det har gått nästan två år sedan Ryssland i strid med…
Filmen ”Tillsammans 99” är en uppföljare på Lukas Moodyssons film ”Tillsammans”. Den utspelar sig 1999, 24 år före filmen ”Tillsammans”.…
Inredningskulturen i hälsingegårdar är del av världsarvet. Men inredningskulturen är mer än festsalarna på de sju hälsingegårdar, som FN-organet Unesco…
Kan vi lära något av historien från Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och viljan att krossa den ukrainska identiteten? Ja,…
Filmen ”De ostyriga”, med originaltitel ”Ustyrlig”, utspelar sig i Köpenhamn och Danmark på 1930-talet. Staden bubblar av förändringens vindar, när…
Filmen ”Min älskade sjökapten”, med originaltiteln ”My Sailor, My Love” och ”Rakkaani merikapteeni”, är en engelskspråkig film, som utspelar sig…
Journalisten, författaren och Nordenkännareb Bengt LIndroth berättar om Norden i dag med utgångspunkt från historiens betydelse för Norden, inte minst…
Vad är DX-ing och vilken utrustning behöver man som radioamatör? Frågor om detta svara DX-aren Christer Norqvist på i årets…
Filmen ”Hammarskjöld” handlar om den sista tiden med Förenta Nationernas generalsekreterare Dag Hammarskjöld, innan har dör i en en flygolycka,…
Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland håller årsmöte, serverar semlor och bjuder på naturfilmaren Berndt Persson filmer. Årsmötet börjar med Café Norden, där föreningen traditionsenligt…
Filmen ”Syndabocken” handlar om lotterisvindlaren Dimman, som reser till Malta för att söka försoning med sin före detta partner. Han…
Filmen ”Fyra små vuxna” är en finländsk dramafilm, som ifrågasätter normer och testa både sina egna och omvärldens gränser. Filmen…
Hudiksvallsonen Stellan Arvidson är kanske mest känd som rektor för Hudiksvalls läroverk, riksdagsledamot och enhetsskolans fader. Mindre känd är han…
I år blir det ännu ett nordiskt gästabud, då restaurangskolan i Hudiksvall dukar upp en trerättersmeny med inspiration från Norden:…
Tenoren Jussi Björling är Sveriges största sångare genom tiderna. Alla känner inte till att han har hälsingerötter. Sekreteraren i Jussi…
Vänortsverksamhet – finns den än? Det är temat för ett möte om den nordiska vänortsverksamheten i allmänhet och den i…
Filmen ”Bastarden” är en dansk historisk och biografisk dramafilm. Den handlar om en tidigare militär, kapten Ludvig Khalen, som år…
Jan Jörnmark berättar om övergivna platser, som speglar svensk efterkrigshistoria. Han gör det på ett arrangemanget i Hudiksvall den 2…
Hans Lidman Sällskapet berättar om Nordkalotten, utifrån Hans Lidmans böcker från denna nordligaste del av Norge, Sverige och Finland. Hans…
Hälsinge regemente fyller 400 år och har en historia av ”stolta slag och blodiga förluster”. Journalisten Gunilla Kidstrand berättar om…
Hur ser det ut med vänortsverksamheten i Hälsingland och Norden? Vänortsparken i Bollnäs – finns den? Det är temat för…
En vandrande föreläsning om ”Trönöhelgonet” Lars Bodin och Trönö gamla kyrka. Det är sommarens program, som Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland arrangerar…
Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland arrangerar en landskapsresa till Åland 26 augusti–29 augusti 2024 med ett späckat program. Vi åker med bekväm…
Bollnäs blir basen för en ny studiecirkel i nordisk litteratur. Sedan många år finns en i Hudiksvall. Nu följer Föreningen…
”Hans Lidmans skildringar från Nordkalotten”, är rubriken på höstens första program i Hudisvall. Nordkalotten. Författaren och fotografen Hans Lidman reste…
Trots gles befolkning och utmanande natur kom ett finmaskigt järnvägsbyggande till Norden. I Sverige finns järnvägshistorien samlad i Gävle, som…
I dramakomedin ”Kverulanten blir kär” känner Kverulanten plötsligt lukten av något spännande – kvinnan Saimi. Kverulanten blir totalt hänförd. Inte…
Stefan Olmårs tar emot oss i sin hälsingegård i Alfta med släktanor från mitten av 1500-talet. Denna möjlighet att besöka en…
I dokumentären ”Som vi har älskat” lär vi känna Sara Parkman. Hon har genom sitt säregna uttryck revolutionerat svensk folkmusik.…
Överstelöjtnant Anders Jansson-Gladh tar emot oss på Soldathemmet i Gävle på före detta Hälsinge regemente, I 14. Han visar på…
”Valsgärde – en guldskimrande forntid: en historia om båtgravarnas betydelse under vendel- och vikingatid”, är rubriken på ett spännande föredrag…
”I marskalk Mannerheims fotspår”, är rubriken på en resa i Carl Gustaf Emil Mannerheims fotspår i Finland, som Jörgen Bengtson…
Bollnäs fortsätter med sin nystartade studiecirkel i nordisk litteratur. Under våren 2025 blir det hela sex cirkelträffar med start 9…
I nordöstra Hälsingland – Hudiksvall och Nordanstig – finns en nordisk litteraturcirkel sedan drygt 50 år. Cirkeln startades av den…
Joris-Pelle var Hasselabonden och emigrantledaren, som gjorde avtryck på sin tid. Vem var Joris-Pelle? Vad gjorde han? Vem följde honom?…
Filmen ”De omätbara” är en svensk dokumentär från 2024. Regissör Nils Petter Löfstedt vänder kameran mot den yrkesgemenskap han kommer…
Vem var Olof Broman? Historikern och författaren Jan-Olov Nyström, Hudiksvall, har skrivit en ny bok om Olof Broman: ”På upplysningens…
Under andra världskriget, då Sovjetunionen anföll Finland och sedan fortsättningskriget följde, tog många finländska barn sin tillflykt till Sverige. En…
Filmen ”Levande och döda i Winsford” (på engelska ”Unmoored”) är en thriller. Den handlar om Maria. Hon flyr från sitt…
”I marskalk Mannerheims spår”, är rubriken på en resa i Carl Gustaf Emil Mannerheims fotspår i Finland, som Jörgen Bengtson…
Kyrkbåtar förr och nu, är temat för ett föredag av Lars Feldtblad, Arbrå. Han berättar både om hur kyrkbåtarna nyttjas…
När Sovjetunionen utan krigsförklaring anföll Finland 1939 och sedan fortsättningskriget följde 1941–1944, tog många finländska barn sin tillflykt till Sverige.…
Åter dags för årsmöte med Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland! Vi börjar med Café Norden, där föreningen traditionsenligt bjuder på semlor så…
”Flickan med nålen” (på danska ”Pigen med nålen”) är en dansk-svensk-polsk dramafilm från 2024. Filmen är löst baserad på baserad…
I år blir det två nordiska gästabud i Hälsingland. Vi börjar med gästabudet i Hudik, då restaurangskolan 12 mars dukar…
Nordiskt gästabud är en återkommande middag med nordiskt tema. Gästabudet infaller i anslutning till Nordens ”nationaldag”, undertecknandet av Helsingforsavtalet i…
Det aktuella militära läget i vårt närområde: Åland och Östersjön. Hur ser den säkerhetspolitiska situationen ut? Örlogskapten Martin Dahlström redogör…
”Östersjön som kontakt- och konfliktyta sedan vikingatid.” Det är rubriken på ett föredrag av lokalhistorikern och musikvetaren Christer Bouij, Hudiksvall.…
Fyrahundra år av skogsfinsk bosättning i dagens Bollnäs kommun! Det är bakgrunden till en heldag i finnskogsbygder i sydvästra Hälsingland.…