Film: ”En vit, vit dag”
Folkets hus Iggesund Centralgatan 3, Iggesund, SverigeTillställning: Den isländska dramafilmen ”En vit, vit dag” – med originaltitel ”Hvítur, hvítur dagur” – blir första program sedan vi…
Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland
Nedan hittar du våra program – kommande och tidigare – samt nyheter och information om vår Nordenavdelning.
Tillställning: Den isländska dramafilmen ”En vit, vit dag” – med originaltitel ”Hvítur, hvítur dagur” – blir första program sedan vi…
Tillställning: Den danska kriminal- och dramafilmen ”Den skyldige” – med originaltitel ”Den skyldige” – är andra program sedan vi ställde…
Tillställning: ”Bokverket Hälsinglands flora”, är rubriken på Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsinglands första egna aktivitet sedan coronapandemin satte stopp för verksamheten i…
Nu blir det äntligen årsmöte med Föreningen Norden Hudiksvall-Hälsingland den 19 augusti, med sedvanliga val och förhandlingar. Mötet blir i…
Bokverket ”Hälsinglands flora” står i fokus Ljusdal den 18 oktober, då Björn Wannberg från Gävleborgs botaniska sällskap, berättar om bokverket…
”Dräkternas Hälsingland – mode, tradition, tolkningar” är rubriken på ett föredrag av etnologen och dräkthistorikern Håkan Liby i Hudiksvall den…
”En resa över Bottenhavet år 1592”, är rubriken på programmet, som vi fick ställa in under coronapandemin men nu kommer…
”Boris en grävlings historia” är rubriken på ett föredrag av Birger Sjöberg i Hudiksvall den 22 november om en grävlingunges…
Norden leder elbilsrevolutionen. Lär dig mer om elbilar från en kunnig elbilsvän och nordist. Vi är mitt uppe i en…
Den norska dramakomedin ”Ninjababy” – med samma originaltitel – är årets första nordiska film. Filmen handlar om 23-åriga Rakel, som…
”Landsbygden i norra Sverige”, är rubriken på ett föredrag av Po Tidholm i Hudiksvall den 8 februari. Han tar upp…
”Namn och platser i Hudiksvall”, är rubriken på ett föredrag av Jan-Olov Nyström i Hudiksvall den 26 februari. Han visar…
Den finsk-ryska dramafilmen ”Kupé nr. 6” – med finsk originaltitel ”Hytti nro 6” – är årets andra nordiska film. Filmen…
”Konflikten Ukraina–Ryssland”, är rubriken på ett föredrag av Olof Ehrenkrona i Hudiksvall den 17 mars. Han tar upp det synnerligen…
Det omtyckta nordiska gästabudet är åter tillbaka efter ett långt pandemiuppehåll. Vi genomför det populära nordiska gästabudet onsdagen den 30…
Hur är det att hundra år efter Vasaloppets första lopp, göra skidåkningen med tidsenliga kläder och utrustning? Emma Alenius, Hudiksvall,…
Den svenska dokumentärfilmen ”Taikon” är årets tredje nordiska film. Filmen är ett djupgående porträtt av Katarina Taikon. Visningen är ett samarbete…
Hur ser Hälsinglands inredningskultur ut? Svaret ger Anders Assis, som berättar om boken med samma namn på Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsinglands…
Följ med på en resa till Selånger pilgrimscenter, en central punkt för Medeltidens pilgrimsvandringar till norska Nidaros (Trondheim). För många…
Den norska filmen ”De oskyldiga” handlar om när en oskyldig lek blir till djupaste allvar. Det är sommar och familjer åker…
Filmen ”Filmtjuven” handlar om när lilla Samay för första gången får följa med sin far på bio. Han blir alldeles…
Etnologen och dräkthistorikern Håkan Liby berättar om ”Dräkternas Hälsingland – mode, tradition, tolkningar”. Föredraget är också titeln på den bok, som Gästrike-Hälsinge…
Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland är naturligtvis med på årets föreningsmässa i Hudiksvalls kommun. Den går i år av stapeln i Iggesunds…
Christer Bouij berättar om ”Hälsinglands tidiga historia”. Kusttrakternas många bronsåldersrösen berättar om en jägar- och samlarkultur. Med järnåldern utvecklas också…
Arkeologen Ola Nilsson berättar om ”Nasafjäll – en grufvelig historia”. Föredraget är en exposé över bergsbrukets roll i kolonisationen av…
Den svenska filmen med den långa titeln, ”Året jag slutade prestera och började onanera”, handlar om Hanna (Katia Winter). Hon är…
Den finska filmen ”Den blinda mannen som inte ville se Titanic” handlar om kärlek. Alla längtar efter kärlek, även Jaakko (Petri Poikolainen)…
Vi fikar och samtalar med författaren Nina Wähä om hennes roman ”Testamente” inom ramen för en bokcirkel. Den utspelar sig…
Den svenska filmen, med dialog på sju språk, ”Maya Nilo (Laura)”, handlar om den feministiska skribenten Nilo (Bahar Pars). Hon lever ett…
Vi fikar och samtalar med författaren Nina Wähä om hennes roman ”Testamente”. Den utspelar sig i finska Tornedalen och skildrar…
Den svenske regissören Tarik Saleh, som tidigare gjort The Nile Hilton Incident (2107), är tillbaka med en politisk thriller. Fares…
Under tidig medeltid fanns i Sverige landskapslagar, som gällde ett eller några angränsande landskap. Hälsingelagen (bilden) talar om att ”med…
Vad händer med skogen? Varför har det blivit en öppen konflikt mellan intressen som ser till miljön i första hand…
Vilka var de första Nordenvännerna i Hudiksvall? Länsantikvarie Anders Wesslén (bilden) berättar om de tidiga pionjärerna för nordiskt samarbete i…
Den svenska filmen ”En dag kommer allt det här bli ditt” handlar om när den framgångsrika serietecknaren Lisa och hennes…
Den svenska filmen ”Andra akten” handlar om livet som nybliven pensionär, som kunde ha vara bättre. Evas exman flyttar in…
”Åvik stadsdel i Hudiksvall”, är rubriken på ett föredrag av Jan-Olov Nyström, som tar vid direkt efter årsmötet med Föreningen…
Nu dukar vi åter upp till Nordiskt gästabud. Vi serverar gästabudet på CUL:s restaurangskola i Hudiksvall. Vi genomför det populära…
Inredningskulturen i Hälsingegårdar är del av världsarvet. Men inredningskulturen är mer än festsalarna på de sju Hälsingegårdar, som FN-organet Unesco…
”Fiskarkapell längs södra och mellersta Norrlandskusten”, är rubriken på ett föredrag om den fantastiska kulturskatten i fiskelägena i främst Gästrikland,…
Den finska filmen ”Kverulanten söker Eskort” är en varm film om att möta sin familj efter många år isär. Kverulantens…
”Fotografer i Hälsingland”, är rubriken på ett föredrag av Lars Eriksson. Han berättar om gamla fotografer och visar bilder från…
Nathan Söderblom är hälsingen, som blev ärkebiskop, Nobelpristagare och världsberömd. Prästen Tomas Jönsson berättar om hälsingesonen – född i Trönö,…
Sverige hade en omfattande frivillighjälp till Nordnorge efter andra världskriget. Läraren Torulf Andersson berättar om denna för många okända hjälp…
Vår populära reseverksamhet fortsätter, med en tredagarsresa till fyra landskap, där tyngdpunkten ligger på Härjedalen. Resan går av stapeln 22–24…
Ulrika Fagernäs berättar om sin nya bok, som är riktad till sitt barnbarn: ”Till Klara”. Hon karakteriserar boken som ”storytelling”…
Inredningskulturen i hälsingegårdar är del av världsarvet. Men inredningskulturen är mer än festsalarna på de sju hälsingegårdar, som FN-organet Unesco…
Sverige hade en omfattande frivillighjälp till Nordnorge efter andra världskriget. Läraren Torulf Andersson berättar om denna för många okända hjälp…
Filmen ”Höstlöv som faller” är en dramafilm av Aki Kaurismäki om två ensamma främlingar, som möts i natten på jakt…
För 500 år sedan valdes Gustav Vasa till kung av riksdagen i Strängnäs. Därmed införde Sverige ärftligt kungadöme. Herman Lindqvist…